Jdi na obsah Jdi na menu
 


12. 10. 2012

Jan Železný podruhé zlatý na olympijských hrách

 

Na počátku devadesátých let byla dominace oštěpaře Jana Železného velkou výzvou pro jeho stálého rivala, britského reprezentanta Steva Backleyho. V roce 1995 se ale objevil nový soupeř jménem Raymond Hecht, který v této sezoně byl držitelem nejdelšího hodu, a v tabulkách všech dob se dostal právě za Železného. Avšak v roce 1996 Hecht poznal, co by musel učinit, aby sesadil Jana Železného z piedestalu slávy – seznal tak po závodech v Jeně 25. května 1996.

Při jenském klání Hechtův oštěp druhým pokusem doletěl na metu 90 m 6 cm, ale byl to hod o více než 2 metry za Janem Železným, který dosáhl ve druhé sérii 92 m 88 cm. Bylo to poprvé, co dva muži přehodili 90 m během jedné soutěže. Leč vyrovnanost mezi Hechtem a Železným neměla krátkého trvání: Jan následně vypustil svůj oštěp tak daleko, jako nikdo předtím ne: jeho pokus měřil fantastických 98 m 48 cm, čímž vylepšil svůj světový rekord 95 m 66 cm z roku 1993!

6 dní po velehodu z Jeny Železný startoval v Ostravě, kde se mu povedl nejlepší pokus 94 m 64 cm. Během následujících osmi dní se mu podařilo dvakrát ještě přehodit magickou devadesátku v rámci závodů v Jižní Africe. Do dne 22. června 1996 přehodil devadesát metrů na šesti mítincích po sobě, ale tyto distance se mu v průběhu atletického roku už nepovedlo zopakovat. To značilo jistou šanci pro soupeře na olympijských hrách v Atlantě, kde Jan obhajoval zlato z barcelonské olympiády v roce 1992.

Olympijské finále 3. srpna 1996 bylo nesmírně zajímavé: Steve Backley, věčný Železného soupeř, v prvé sérii hodil 87 m 44 cm. Jan přešlápl. Druhým pokusem ale Železný rozhodl o tom, že podruhé za sebou bude v hodu oštěpem mužů na nejvyšší stožár jeho zásluhou stoupat naše vlajka – jeho oštěp se zapíchl na metě 88 m 16 cm. Steve Backley byl v celkovém pořadí stříbrný (87.44), bronz bral Fin Seppo Räty (86 m 98 cm).

( zdroj informací www.sporting-heroes.net a www.wikipedia.org, z angličtiny přeložila Michaela Famfulíková)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář