Jdi na obsah Jdi na menu
 


25. 8. 2023

ZLATÁ HARUKA A REKORDNÍ SHERICKA

 

V průběhu sedmého soutěžního večera na mistrovství světa v Budapešti byla na programu čtyři finále. Svěřenkyně trenéra Davida Sekeráka Haruka Kitagučová získala oštěpařské zlato. Jamajčanka Shericka Jacksonová obhájila na dvoustovce zlato v rekordu šampionátu. Američan Noah Lyles zkompletoval zlatý double a venezuelská trojskokanka Julimar Rojasová získala čtvrtý titul mistryně světa v řadě.

JACKSONOVÁ OBHÁJILA V REKORDU ŠAMPIONÁTU

Finálové závody dvoustovek byly vrcholem sedmého večerního programu na světovém šampionátu v Budapešti. V tom ženském úspěšně obhájila titul z loňského mistrovství světa v Eugene Jamajčanka Shericka Jacksonová, a navíc svůj triumf ozdobila novým rekordem šampionátu, když ze svého rok starého maxima ukrojila další čtyři setiny a už jen na pouhých sedm setin se přiblížila zdánlivě nepřekonatelnému světovému rekordu legendární Američanky Florence Griffith-Joynerové. Právě sprinterky ze Spojených států pak získaly další dvě medaile. Stříbro náleží Gabrielle Thomasové za čas 21.81 a po zlatu na stovce bere bronz na dvojnásobné distanci Sha´Carri Richardsonová (21.92).

LYLES SPRINTERSKÝM KRÁLEM MS

Jednoznačným vládcem krátkých sprintu na letošním MS je Američan Noah Lyles. Poté, co získal zlato na stovce, nenašel přemožitele ani na své oblíbené dvoustovce, když prolétl zatáčku s rovinku za 19.52 a získal tak na této distanci už svůj třetí titul světového šampiona. Další medaile obstarali mladíci. Stále ještě devatenáctiletý Erriyon Knighton si dosprintoval pro stříbro v čase 19.75 a jen o rok starší Botswaňan Letsile Tebogo byl bronzový za 19.81. Pro něj se jedná už o druhý cenný kov v Budapešti, jelikož byl stříbrný na stovce.

JAPONSKÉ OŠTĚPAŘSKÉ ZLATO S ČESKOU STOPOU

K velkému překvapení se schylovalo ve finále oštěpařek, kde hned v úvodní sérii šokovala celé startovní pole Kolumbijka Flor Ruiz Hurtadová, když zazářila novým jihoamerickým rekordem 65.47. Vlastní zápis z roku 2016 vylepšila téměř o dva metry. Vedení jí vydrželo až do závěrečných pokusů, kdy se pořádně opřela do svého náčiní vedoucí žena letošních světových tabulek Japonka Haruka Kitagučová, jejíž oštěp dolétl až na 66.73. Mistryní světa se tak stala svěřenkyně českého trenéra Davida Sekeráka. Na bronzový stupínek vystoupá Australanka Mackenzie Littlová za 63.38. Také ona si zajistila medaili posledním pokusem.

ROJASOVÁ BERE ČTVRTÝ SVĚTOVÝ TITUL V ŘADĚ

Velké drama připravila fanouškům trojskoku světová rekordmanka a suverénka této disciplíny Julimar Rojasová. Ta totiž proklouzla do užšího finále až z osmého místa, a to ještě díky lepšímu druhému pokusu. Na této pozici pak figurovala i před závěrečnou sérií. Nakonec však přeci jen dokázala zabojovat, když doskákala na 15.08 a mohla se tak ve svých 27 letech radovat už ze čtvrtého titulu světové šampionky v řadě. Druhá Ukrajinka Maryna Bekh-Romančuková vedla svým druhým nejlepším kariérním výkonem rovných 15 metrů od úvodní série, ale světové stříbro je jistě velkou náplastí za nepovedené vystoupení v dálkařském sektoru, ke v kvalifikaci nezaznamenala jediný měřený pokus. Svůj první velký cenný kov si vyskákala bronzová Kubánka Leyanis Pérez Hérnandezová,a to za výkon 14.96.

Výsledky

(zdroj www.atletika.cz) 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář