Jdi na obsah Jdi na menu
 


26. 8. 2023

NÁROĎÁK ŠTAFETĚ K POSTUPU NESTAČIL

 

Česká štafeta mužů na 4x400 metrů vylepšil v rozběhu na mistrovství světa v Budapešti národní rekord. Ovšem ani čas 3:00.99 na postup do finále nestačil.

Česká štafeta čtvrtkařů chtěla navázat na svou finálovou účast z loňského světového šampionátu v Eugene. Na programu byly dva rozběhy, ze kterých šly do boje o medaile první tři štafety přímo a další dvě díky dosaženým časům. Češi nastoupili do prvního rozběhu, který čítal devět sestav, jelikož zde byli doplněni ještě domácí Maďaři. Rozbíhal už tradičně Matěj Krsek. Od něj si vzal kolík Pavel Maslák, jenž posunul naši sestavu ze sedmého na šesté místo. Vít Müller se o jednu příčku propadl. Finišman Patrik Šorm pak proběhl cílem v novém národním rekordu 3:00.99. Ani posunutí národního historického maxima z Oregonu o 64 setin však nestačilo na lepší než šesté místo a bylo tak jisté, že tentokrát českou štafetu ve finále neuvidíme. Jako poslední postupovali Nizozemci za 3:00.23, což ukazuje obrovskou kvalitu. Nejrychlejší byli dle očekávání Američané v čase 2:58.47. Celkově patří české štafetě na 4x400 metrů dvanácté místo.

(video v původním článku na www.atletika.czú 

Ve stejné disciplíně žen vypadly velké favoritky ze Spojených států amerických, které byly diskvalifikovány za přeběhnutí předávkového území a ve finále tak budou chybět. To tak může být velmi otevřené. 

MONDO OBHÁJIL POSTAVENÍ NA SVĚTOVÉM TRŮNU

Finále mužské tyčky mělo parádní kvalitu. Na hodnotě rovných šesti metrů skákalo ještě pět borců. Pouze dva z nich však byli úspěšní. Svůj titul z Eugene obhájil Švéd Armand Duplantis, jenž si letos zajistil zlato za 610 centimetrů. Stejně jako před rokem v Oregonu, se pak pokoušel o překonání světového rekordu. V tomto ohledu tentokrát ovšem na hodnotě 623 centimetrů úspěšný nebyl, i když zejména poslední dva pokusy byly velmi nadějné. Filipínec Ernest John Obiena zdoláním 600 centimetrů vyrovnal vlastní kontinentální rekord a pověsí si na krk stříbro, čímž si oproti Eugene o jednu příčku polepší. Američan Chris Nilsen s Australanem Kurtisem Marschallem si podělili bronz za 595 centimetrů. Jediným, kdo tak zůstal ze zmiňované pětice bez medaile, byl Francouz Thibaut Collet. Nicméně i on jistě odcházel ze sektoru spokojen, jelikož si skočil velký osobák 590 centimetrů.

KANADSKÁ DOMINANCE V DESETIBOJI

Mistrovský desetiboj v Budapešti byl pod jasnou nadvládou reprezentantů ze země javorového listu. Světovým šampionem v desetiboji se stal Pierce LePage, jenž navíc svůj triumf ozdobil letošním nejlepším světovým výkonem 8909 bodů, kterým se zařadil na šesté místo historických světových tabulek. Parádní součet poskládal také stříbrný Damian Warner, jehož bodové konto činilo 8804 bodů. Na titul mistra světa si ovšem bude muset opět počkat minimálně dva roky. Momentálně má ve své sbírce dvě stříbra a dva bronzy z MS. Výrazné vylepšení grenadského národního rekordu na 8756 bodů vyneslo bronzovou medaili Lindonu Victorovi

ÚSPĚŠNÁ KOULAŘSKÁ OBHAJOBA PRO EALEYOVOU

Ve finále koulařek dominovala obhájkyně titulu Chase Ealeyová ze Spojených států amerických. Ta hned třikrát překonala hranici 20 metrů, přičemž její nejdelší pokus měřil 20.43 a po roce se mohla těšit z dosažení dalšího zlatého úspěchu. Dvacítku pokořila také stříbrná Sarah Mittonová z Kanady, která zapsala 20.08 a vybojovala svou první medaili na MS. Oproti tomu bronzová Číňanka Lijiao Gong se postaví na stupně vítězů při mistrovství světa už poosmé v řadě. První medaili získala už na MS v Berlíně 2009 a tu zatím svou poslední bere za výkon 19.69.

KIPYEGONOVÁ DOKONALA BĚŽECKÝ DOUBLE

Faith Kipyegonová je trojnásobnou mistryní světa v běhu na 1500 metrů. O titul na pětce se ovšem pokoušela poprvé. Vzhledem k tomu, že i na této distanci letos překonala světový rekord, byla hlavní favoritkou na zlato. Tentokrát se jednalo o takticky vedený závod a rozhodovalo se až v závěrečném finiši, kde mohla zužitkovat své rychlostní předpoklady a úspěšně dokonala budapešťský běžecký double v čase 14:53.88. Také Nizozemka Sifan Hassanová nezůstala na tomto MS pouze u jedné medaile. Po bronzu na patnáctce brala v této disciplíně stříbro za 14:54.11. Bronz vybojovala loni stříbrná Keňanka Beatrice Chebetová (14:54.33).

VLÁDCEM PŮLKAŘSKÉHO FINÁLE KANAĎAN AROP

Finále mužské osmistovky bylo opět o strhujícím finiši. V něm měl nejvíce sil Kanaďan Marco Arop, jenž se poučil ze svých předešlých selhání, když často volil velmi dlouhé závěry a ke konci mu došlo. Tentokrát se parádně vyvezl a nastoupil až 250 metrů před cílem, kterým nakonec proběhl vítězně v čase 1:44.24. Po loňském bronzu se tak může letos těšit ze světového zlata. Stříbro putuje do Keni zásluhou Emmanuela Wanyonyiho (1:44.53) a nejpřekvapivějším medailistou je bronzový Brit Ben Pattison (1:44.83).

Výsledky

(zdroj www.atletika.cz)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář