Jdi na obsah Jdi na menu
 


30. 6. 2014

Stanislawa Walasiewiczová - část 4.

Co se dělo se Stanislawou dále? V roce 1947 se vdala za boxera Neila Olsona a získala americké občanství. Manželství se příliš nezdařilo, přesto byla po celý zbytek kariéry známá pod poameričtělým jménem Stella Walsh Olsonová. Poslední americký titul získala ve čtyřiceti letech  (1951). Stala se členkou Americké atletické síně slávy v roce 1975.

Po skončení kariéry byla aktivní v mnoha polských atletických organizacích v USA, a organizovala různé šampionáty a starala se o mladé atlety. Založila také velké množství sportovních cen pro polské atlety v USA. Polsko ji roku 1974 zvolilo do národní síně slávy.

Stanislawa zemřela během ozbrojeného přepadení v Clevelandu, Ohio, 4. prosince 1980. Pitva ukázala, že vykazovala mužské pohlavní znaky, ačkoli některé zdroje uváděly, že měla i ženské pohlavní orgány. Kontroverzí dodnes zůstává, že některé dokumenty, včetně záznamu o jejím narození, tvrdily, že byla žena. Mnohé hlasy také volaly, aby všechny její rekordy a výsledky byly vymazány.

Případ Stanislawy Walasiewiczové byl jedním z důvodů, proč Mezinárodní olympijský výbor upustil od testů určování pohlaví. V roce 2009 ale Mezinárodní atletická federace provedla testy pohlaví na mistryni světa z téhož roku z Berlína na 800 m, Caster Semenyové z Jihoafrické republiky, a v červenci 2010 Caster dostala povolení pro závodění mezi ženami.

V Clevelandu se dnes nachází rekreační centrum pojmenované po Walasiewiczové, které je součástí  místní Jižní Střední školy. Sama Stanislawa je v tomto městě také pohřbena.

( zdroj informací www.wikipedia.org, z angličtiny přeložila Michaela Famfulíková)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář