Jdi na obsah Jdi na menu
 


3. 3. 2024

ŠTEFELA PÁTÝ VE SVĚTOVÉM FINÁLE

 

Výškař Jan Štefela obstaral nejlepší umístění české výprav v Glasgow, když skončil na pátém místě. Ani jedné z čtvrtkařských štafet se bohužel nepodařilo postoupit. Cesta překážkářky Heleny Jiranové skončila v rozbězích. Vícebojaři nadále bojují.

Jan Štefela potřeboval ve finále výšky na základní hodnotě 215 i na následných 220 dva pokusy. Přes 224 se pak už přenesl úspěšně hned napoprvé. Poté se na stojany nastavilo 228, což byla zásadní výška pro další vývoj soutěže, a tu už se bohužel Honzovi nepodařilo zdolat. Ve světovém finále tak obsadí páté místo, čímž se postaral o nejlepší umístění české výpravy na tomto šampionátu. Mistrem světa se stal Novozélanďan Hamish Kerr, jenž se jako jediný dokázal přenést přes 231 centimetrů. To však nebylo z jeho strany vše. Následně totiž už jako jistý vítěz posunul hodnotu letošního nejlepšího světového výkonu a vlastního národního rekordu na 236 centimetrůů. Stříbro si na krk pověsí Američan Shelby McEwen a na bronzový stupínek vystoupá jihokorejský obhájce titulu Sanghyeok Woo. Oba borci skočili 228 centimetrů. McEwen měl ovšem předtím naprosto čistý zápis, což mu vyneslo lepší umístění.

Mužská štafeta na 4x400 metrů si po většinu svého rozběhu vedla na výbornou. Skvěle ji rozběhl Vít Müller, jenž předával Michalovi Desenskému na prvním místě s přibližně pětimetrovým náskokem na ostatní pronásledovatele. Desenský pak vedoucí pozici udržel. Po něm přebral kolík Patrik Šorm, jenž předával na úrovni Portugalska a Nizozemska a byl to právě nizozemský finišman, který Matěji Krskovi krátce po předávce vyrazil kolík z ruky. Naše sestava se tak do cíle nedostala. Česká výprava podala okamžitě protest.Ten bohužel nebyl uznán s tím, že byl Nizozemec výrazně rychlejší a náš finišman nedržel dostatečně silně štafetový kolík. Naše čtvrtkaři tak budou ve finále chybět. 

Štafetu žen rozbíhala zkušená Tereza Petržilková a předávala Terezii Táborské na třetí pozici. Pro tu se jednalo o skutečný křest ohněm, se kterým si poradila celkem solidně. Drobné komplikace přišly na předávce s Lurdes Glorii Manuelovou, ale kolík děvčatům naštěstí nespadl. Manuelová pak o jednu příčku naší sestavě polepšila. Stejně jako před rokem v Istanbulu, měla finišmanka Lada Vondrová velmi těžkou pozici, protože na první dvě přímo postupové štafety měla velkou ztrátu. Cílem proběhla tedy jako třetí v čase 3:28.57, což bylo jen 12 setin za Irskem, které postupovalo do finále jako poslední. Česká štafeta tak obsadí sedmé místo.

( foto a video v původním článku na www.atletika.cz)

Sedmibojaři rozjeli druhý den své soutěže. Vilémovi Stráskému se v průběhu toho prvního dařilo, když figuroval na osmé příčce průběžného pořadí a v téměř všech disciplínách zazávodil na úrovni osobních rekordů. Ve stejném trendu zahájil i své nedělní vystoupení, když si zaběhl na šedesátce překážek své sezónní maximum 7.95, kterým zaostal jen dvě setiny za osobákem. V tyči pak skočil 490 centimetrů, což byl jediný centimetr od kariérního výkonu. Před závěrečným kilometrem tak drží osmou pozici průběžného pořadí a je na dohled sedmého Nizozemce Svena Jansonse, který má na Viléma náskok patnácti bodů.

Ondřeje Kopeckého už od dálky trápila odražená pata, a tak panovala obava, zda vůbec do druhého soutěžního dne nastoupí. Do bloků šedesátky překážek zaklekl a byl z toho čas 8.14. Bojoval ale dál. V tyči zapsal 490 centimetrů a následně už raději nepokračoval.

Do bloků druhého rozběhu na 60 metrů překážek zaklekla Helena Jiranová. Při své druhé účasti na halovém mistrovství světa obsadila ve svém běhu šesté místo v čase 8.19, což na postup do semifinále bohužel nestačilo. Poslední postupový čas měl hodnotu 8.10. Helena tak obsadí v celkovém hodnocení 30. místo. Nejrychlejší rozběhový čas 7.80 měla na svědomí Polka Pia Skrzyszkowská.

 

HISTORICKÉ ZLATO V TROJSKOKANSKÉM SEKTORU

Po včerejším úspěchu Julien Alfredové na šedesátce, dosáhla dalšího historického zlata pro jeden z malých karibských ostrůvků vítězka trojskoku Thea Lafondová. Reprezentantka Dominiky skončila před dvěma lety v Bělehradě těsně pod stupni vítězů, ale v Glasgow triumfovala v národním rekordu a letošním nejlepším světovém výkonu 15.01 a získala tak pro sebe i pro svou domovinu první medaili z globálního atletického vrcholu. Dosud bylo jejím největším kariérním úspěchem stříbro na Hrách Commonwealthu. Stříbro si vyskákala Kubánka Leyanis Pérez Hernándezová za 14.90 a po venkovním světovém bronzu bere halové stříbro. Bronzová Španělka Ana Peleteiro-Compaorová (14.75) zopakovala své umístění z HMS v Birminghamu před šesti lety.

 

Výsledky

(zdroj www.atletika.cz) 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář