Jdi na obsah Jdi na menu
 


2. 3. 2024

STANĚK JEDENÁCTÝ VE SVĚTOVÉM FINÁLE

 

Prvním českým finalistou na HMS v Glasgow byl koulař Tomáš Staněk, jenž obsadil konečnou jedenáctou příčku. Matěj Krsek se probojoval mezi šestici nejlepších čtvrtkařů tohoto šampionátu. Cesta Lady Vondrové skončila v semifinále a celkově obsadí deváté místo.

Finále soutěže koulařů čítalo celkem šestnáct siláků a mezi nimi nechyběl ani český rekordman a úřadující vicemistr Evropy Tomáš Staněk. Svěřenec Petra Stehlíka bohužel neustal v kruhu úvodní pokus a v tom druhém zapsal pouze 20.15. Ve třetí sérii sice přišlo mírné zlepšení na 20.31, ale k postupu do elitní osmičky chybělo Tomášovi 42 centimetrů a skončil jedenáctý. Američan Ryan Crouser je dvojnásobným olympijským vítězem i mistrem světa pod otevřeným nebem, ale halový světový titul mu zatím unikal. Před dvěma lety v Bělehradě byl nad jeho síly Brazilec Darlan Romani, tentokrát si už vítězství vzít nenechal, a navíc ho ozdobil novým rekordem šampionátu 22.77. Dva roky starý zápis zmiňovaného Romaniho posunul o 44 centimetrů. Na stříbrný stupínek vystoupal Novozélanďan Tom Walsh, pro něhož se jedná už o pátý cenný kov z halových světových šampionátů. Ten letošní si zajistil vrhem na 22.07. Naopak svou první medaili na tomto podniku vybojoval bronzový Ital Leonardo Fabbri za 21.96.

( foto a video v původním článku na www.atletika.cz) 

Matěj Krsek suverénním způsobem opanoval svůj dopolední rozběh na 400 metrů a finálový postup byl jasnou ambicí. V semifinále to však nebyla jednoduchá cesta a Matějovi závod nevyšel úplně po taktické stránce. Přesto dokázal vybojovat účast v klání o cenné kovy díky třetímu místu v čase 46.48. Rychlejší byli pouze Karsten Warholm (45.86) s Jamajčanem Rusheenem McDonaldem (46.02). Vůbec nejlépe pak běžel vítěz prvního semifinále Belgičan Alexander Doom za 45.69 a nás může těšit, že ve startovní listině světového finále bude svítit česká vlaječka. Matěj tak navázal na dva roky staré vystoupení Patrika Šorma.

 

Lada Vondrová byla sice s časem 51.94 čtvrtou nejrychlejší závodnicí z celého startovního pole po rozbězích. Z toho jejího se jí ovšem bohužel nepodařilo postoupit přímo a pro semifinále jí tak byla přisouzena nepopulární první dráha, což byl oproti soupeřkám velký handicap, se kterým bylo velmi těžké se srovnat. Lada tak finišovala přes veškeré úsilí na šestém místě za 52.48 a na finále tak nedosáhla. V celkovém hodnocení jí patří devátá příčka. Nejrychlejší semifinalistkou byla dle očekávání světová rekordmanka Femke Bolová z Nizozemska za 50.66.

 

V rozbězích na 1500 metrů byly karty jasně rozdané. Do finále postupovali pouze první tři běžci z každého a nikdo časem. Filip Sasínek se v tom svém prezentoval sympatickým výkonem, když se po většinu závodu držel na druhé pozici za Nursultanem Keneshbekovem z Kyrgystánu. Následně se ovšem během chvilky propadl na pátou příčku a v závěru už se dokázal dostat jen před jednoho ze svých soupeřů. Čtvrté místo v čase 3:43.82 tak na postup do finálové třináctky nestačilo. Boj o cenné kovy bude mít oproti původnímu plánu o jednoho účastníka víc, protože do něj byl doplněn domácí Adam Fogg, kterého záhy po startu rozběhu postihl pád. Filip skončí v celkovém hodnocení osmnáctý.

KRÁLEM NEJKRATŠÍHO SPRINTU JE COLEMAN

Očekávaným vrcholem pátečního večera v Emirates Areně byl beze sportu sprint mužů na 60 metrů. Světový rekordman Christian Coleman už v semifinále vyrovnal časem 6.43 letošní nejlepší světový výkon svého krajana Noaha Lylese z národního šampionátu, kde mu o setinu podlehl, a právě v Glasgow mu chtěl porážku vrátit. To se mu také ve finále podařilo, když prolétl rovinku ze všech nejrychleji a časem 6.41 se osamostatnil na čele letošních světových tabulek. Coleman se tak z titulu halového mistra světa raduje po šesti letech. Premiérové zlato získal na HMS v Birminghamu 2018. Lyles se musel spokojit se stříbrem za 6.44. Pro bronz si dosprintoval Jamajčan Ackeem Blake (6.46). 

 

ÚSPĚŠNÁ OBHAJOBA PRO VIDTSOVOU

Soutěž pětibojařek přišla o dvě favoritky už v úvodu druhé disciplíny, kdy se ve výškařském sektoru zranily vedoucí žena letošních tabulek Španělka Maria Vicentová a talentovaná Chorvatka Jana Koščaková. Belgičanka Noor Vidtsová tak měla o něco snadnější cestu k obhajobě titulu z minulého šampionátu v Bělehradě. Tu také úspěšně dokonala, když posbírala 4773 bodů a opět vystoupala na nejvyšší stupínek. Na něj ji doprovodily mladé závodnice. Stříbro brala v novém finském rekordu 4677 bodů teprve dvacetiletá Saga Vanninenová a třetí byla jen o rok starší Nizozemka Sofia Dokterová za 4571 bodů.

 

OLYSLAGERSOVÁ NAD mahučichovou

Královnou výškařského sektoru se stala Australanka Nicola Olyslagersová. Ta se jako jediná dokázala úspěšně přenést přes 199 centimetrů, což jí stačilo k vítězství a po stříbru z olympijských her v Tokiu a bronzu z loňského světového šampionátu se dočkala nejcennějšího kovu z globálního vrcholu. Obhájkyně titulu a vedoucí žena letošních světových tabulek Jaroslava Mahučichová musela vzít za vděk stříbrem za 197 centimetrů. Vyrovnané osobní maximum o hodnotě 195 centimetrů vyneslo bronzovou radost Slovince Lie Apostolovské, pro kterou se jedná zatím o největší kariérní úspěch. Stejnou výšku zdolala i čtvrtá Němka Christina Honselová. Horší zápis jí ovšem přisoudil čtvrtou příčku.

 

Výsledky

(zdroj www.atletika.cz) 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář