Jdi na obsah Jdi na menu
 


3. 3. 2024

ŠESTÁ MÍSTA PRO ŠVÁBÍKOVOU A KRSKA

 

Tyčkařka Amálie Švábíková a čtvrtkař Matěj Krsek se v průběhu sobotního finálového večera v Glasgow postarali šestými místy o dosud nejlepší výsledky české výpravy na tomto šampionátu. Nizozemka Femke Bol triumfovala v novém světovém rekordu.

Finále tyčkařek čítalo jedenáct závodnic. Na poslední chvíli se kvůli zranění neprezentovala třetí žena letošních světových tabulek Alysha Newmanová z Kanady. Česká rekordmanka Amálie Švábíková v sektoru nechyběla. Se základní výškou 440 centimetrů si naše reprezentantka poradila napoprvé. Také k překonání následných 455 stačil Amálii jediný pokus. Další postupná hodnota 465 centimetrů už by pro svěřenkyni Štěpána Janáčka znamenala posunutí sezónního maxima o dva centimetry. Před první pokusem na této hodnotě musela ovšem dlouho čekat, jelikož byla v doskočišti ošetřována Francouzka Margot Chevrierová, která skákala v pořadí před ní a soutěž pro ni skončila.

I přes nepříjemné prostoje Švábíková zabojovala a na třetí pokus 465 pokořila. V ten moment proti ní stalo už jen pět soupeřek. Poté už se na stojany nastavilo 475 centimetrů, což by znamenalo tří centimetrové vylepšení jejího vlastního národního rekordu z minulého roku. Tato hodnota už byla nad síly naší reprezentantky, ale lichotivým šestým místem v nabité konkurenci se postarala o velmi pěkný výsledek. Světový titul náleží Britce Molly Cauderové za 480 centimetrů. Stejnou výšku zdolala i stříbrná Novozélanďanka Eliza McCourtneyová, ale potřebovala k jejímu zdolání více pokusů. Bronz si vyskákala Američanka Katie Moonová za 475.

 

Také po dvou letech měla česká atletika zastoupení ve finále mužské čtvrtky. Patrika Šorma napodobil Matěj Krsek. Ten měl v boji o cenné kovy složitou pozici, jelikož do něj startoval z první dráhy. Nakonec přes veškeré úsilí doběhl na šesté příčce v čase 46.47 a vyrovnal tak několik minut staré nejlepší umístění české výpravy na tomto šampionátu Amálie Švábíkové. Nor Karsten Warholm před rokem na HME v Istanbulu těsně uhájil vítězství před Julianem Watrinem. V Glasgow se mu totéž proti dalšímu skvělému belgickému čtvrtkaři nepodařilo. Tentokrát se přes něj na cílové šachovnici dostal Alexander Doom a halovým světovým šampionem se stal právě on v novém národním rekordu 45.25. Warholm se do cíle předklonil o devět setin později (45.34). Pro bronz si doběhl Jamajčan Rusheen McDonald za 45.65.

 

Z dvojice českých vícebojařů se v úvodních čtyřech disciplínách výrazně lépe vedlo Vilémovi Stráskému. Zahájil velmi solidní šedesátkou za 6.95. V dálce se na dva centimetry přiblížil osobáku, když zapsal 725 centimetrů a kariérní maximum si vytvořil v kouli, kterou poslal na 14.67. Ve výšce se pak úspěšně přenesl přes 198 centimetrů. Vilém tak přenocuje na osmé příčce průběžného pořadí a může stále živit naději, že dosáhne na vytouženou metu 6000 bodů.

 

Ondřej Kopecký oproti svému tréninkovému parťákovi od začátku trápil. V dálkařském sektoru si navíc odrazil patu, což se nejvíce projevilo při večerní výšce, kde stěží zdolal svou základní výšku 186 centimetrů a následně už nepokračoval a je velkou otázkou, zda vůbec nastoupí do druhého soutěžního dne. Ve vedení je Ken Mullings z Baham před Švýcarem Simonem Ehammerem a Estoncem Johannesem Ermem.

BOLOVÁ OPĚT POSOUVALA HRANICE

Jednoznačný vrchol sobotního finálového večera obstarala ve finále ženské čtvrtky Nizozemka Femke Bolová, která svůj světový primát ozdobila dalším vylepšením vlastního halového světového rekordu. Historický zápis z nedávného národního mistrovství v Apeldoornu srazila o dalších sedm setin na 49.17 a přidala další globální titul, svůj premiérový halový. Rekord šampionátu, který měla dosud od roku 2006 v držení Ruska Olesja Krasnomovec-Forševová posunula o 87 setin. Vítězný double čtvrtkařek ze země tulipánů dokonala stříbrná Lieke Klaverová za 50.16 a bronz si na krk pověsí díky novému osobáku 50.24 Američanka Alexis Holmesová.

 

ÚSPĚŠNÁ OBHAJOBA V REKORDU ŠAMPIONÁTU

Ve finále šedesátky překážek se žádné překvapení nekonalo. Ani při svém 63. závodě v této disciplíně nenašel světový rekordman Grant Holloway ze Spojených států amerických přemožitele a úspěšně obhájil titul halového mistra světa ve vyrovnaném rekordu šampionátu 7.29. Ve stejném čase kraloval i před dvěma lety v Bělehradě. Ze stříbra a nového národního rekordu 7.43 se radoval Ital Lorenzo Simonelli. Bronz vybojoval Francouz Just Kwaou-Mathey za 7.47.

 

HISTORICKÉ ZLATO PRO SVATOU LUCII

Polka Ewa Swobodová skončila na předešlém světovém šampionátu těsně pod stupni vítězů. Tentokrát už si nechtěla nechat ujít zisk cenného kovu. Už v semifinále se blýskla osobákem a letošním nejlepším světovým výkonem 6.98. Ve finále proti ní ovšem zaklekla do bloku očekávaná největší soupeřka Julien Alfredová, a ta nakonec vyšla z tohoto duelu vítězně, když získala vůbec první velkou medaili z globálního atletického vrcholu pro karibský ostrov Svatá Lucie v čase 6.98. Swoboda zaběhla rovných 7 vteřin a brala stříbro. Další italský cenný kov obstarala bronzová Zaynab Dossová za 7.05.

TITUL A REKORD ŠAMPIONÁTU PRO ST. PIERRE

Závod žen na 3000 metrů měl strhující koncovku. Do závěrečného okruhu vbíhala na vedoucí pozici Etiopanka Gudaf Tsegayová, ale v cílové rovince se přes ni přehnala Američanka Elle St. Pierrová a doběhla si pro titul halové mistryně světa v novém rekordu šampionátu 8:20.87. Předešlý zápis Nizozemky Elly van Hulstové z HMS v Budapešti 1989 srazila téměř o třináct vteřin a stala se třetí nejrychlejší ženou historie na této distanci pod střechou za etiopským duem Genzebe Dibabová a Gudaf Tsegayová. Druhá jmenovaná před dvěma lety opanovala v Bělehradě mistrovský závod na 1500 metrů, ale v Glasgow se musela spokojit se stříbrem za 8:21.13. Bronzová Keňanka Beatrice Chepkoechová zaběhla nový národní rekord 8:22.68 a v historických světových tabulkách se vyhoupla na čtvrtou příčku. 

SKOTSKÝ KRÁL MUŽSKÉ TROJKY

Závod mužů na 3000 metrů byl oproti tomu ženskému spíše taktický a jeho drtivou většinu mužů odtáhli Etiopané, ale v posledním kole měl k radosti domácího publika nejvíce sil Brit Josh Kerr, jenž zvítězil v čase 7:42.98 a k titulu světového šampiona na 1500 metrů pod otevřeným nebem z Budapešti přidal i halové zlato na trojce. Skvělý finiš měl i stříbrný Američan Yared Nuguse (7:43.59). Čest etiopské běžecké školy zachraňoval bronzový Selemon Barega (7:43.64), který tak zkompletoval svou medailovou sbírku z halových světových šampionátů na této trati. Doma už má zlato z Bělehradu 2022 a stříbro z Birminghamu 2018.

 

ZANGO NAVÁZAL NA VENKOVNÍ TITUL

Výčet finálových disciplín zakončujeme v trojskoku mužů, kde potvrdil roli favorita reprezentant Burkiny Faso Hugues Fabrice Zango. Ten ve správný okamžik zaznamenal své sezónní maximum výkonem 17.53 a navázal tak na svůj loňský venkovní titul tím halovým. Stříbro putuje do Alžírska zásluhou Yassera Mohammeda Trikiho za 17.35 a přes sedmnáct metrů se dostal ještě bronzový Portugalec Tiago Pereira (17.08).

Výsledky

(zdroj www.atletika.cz) 

 
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář