Jdi na obsah Jdi na menu
 


1. 3. 2024

KRSEK S VONDROVOU POBĚŽÍ SEMIFINÁLE

 

Ve skotském Glasgow odstartovalo halové mistrovství světa. V průběhu dopoledního programu startovalo šest českých atletů. Matěj Krsek a Lada Vondrová se probojovali do večerního semifinále. První mistryní světa v Glasgow se stala kanadská koulařka Sarah Mittonová.

SEMIFINÁLOVÉ POSTUPY PRO KRSKA A VONDROVOU

Matěj Krsek si vedl ve svém rozběhu na 400 metrů jako zkušený mazák. S přehledem si pohlídal z vnější dráhy seběh a vedoucí pozici si v poklidu podržel až do cíle, kterým proběhl v kvalitním výkonu 46.07. Jak se později ukázalo, žádný závodník z celého startovního pole neběžel rychleji, a tak může Matěje těšit i pozice na vrcholu kompletní výsledkové listiny po rozbězích a samozřejmě také dobré nasazení do dráhy pro semifinále. Druhý český zástupce Michal Desenský měl složitou pozici, protože startoval z první dráhy. Přesto se srdnatě pral až dokonce. Nakonec to stačilo na pátou příčku v rozběhu v čase 47.48 a Michal bude celkově patnáctý.

( foto a video v původním článku na www.atletika.cz) 

Na čtvrtce žen byla postupová bilance našeho dua také padesátiprocentní. Lada Vondrová sbíhala na třetí pozici a na druhou přímo postupovou příčku se jí bohužel nepodařilo protlačit. Časem 51.94 byla sice nejrychlejší z tzv. Lucky Losers, ale postup na čas pro ni znamená jistotu přidělení nepříliš výhodné vnitřní dráhy pro semifinále. Naopak spokojena mohla být její tradiční rakouská rivalka Susanne Gogl-Walliová, která odrazila útok naší reprezentantky a postoupila přímo v novém národním rekordu 51.43. Očekávanou vítězkou tohoto rozběhu byla nizozemská favoritka Lieke Klaverová za 51.31, což byl také nejrychlejší čas ze všech čtyř rozběhů.

 

Hodně dlouho musela čekat na stvrzení svého případného semifinálového osudu Tereza Petržilková. Také ona skončila ve svém rozběhu třetí v čase 52.31. Rychlejší byly Britka Laviai Nielsenová (51.82) s Rumunkou Andreou Miklósová (52.17). Svěřenkyně trenéra Jana Hanzla pak dlouho okupovala tzv. hot seats, jelikož v třetím běhu došlo k poměrně kuriozní situaci, když se za vítěznou Američankou Talithou Diggsovou (52.17) seřadily v naprosto shodném čase 52.23 další tři závodnice. Jelikož nebylo možné rozpoznat jejich pořadí, znamelo to, že měly ve výsledkové listině všechny velké Q. Prvním řešením bylo rozšíření semifinálových běhů z dvou na tři, což se nakonec bohužel pro naši reprezentantku nestalo. Pořadatelé zůstali u dvou semifinále a časem tak postupovaly pouze dvě závodnice. Terezu tak v semifinále neuvidíme. V celkovém hodnocení obsadí třináctou příčku. 

Bohužel ani jednomu z našich půlkařů se nepodařilo postoupit z rozběhu. Jakub Dudycha měl při tom svém hlavně v první polovině závodu několik nepříjemných kontaktů a v závěrečné dvoustovce už na nejlepší nestačil. Finišoval na čtvrtém místě v čase 1:47.81 a při své premiéře na velké mezinárodní akci mezi dospělými obsadí osmnácté místo. Filip Šnejdr se držel v podstatě celou dobu na páté příčce, na které také doběhl do cíle za 1:48.30 a z Glasgow si odveze dvaadvacátou pozici. Nejrychlejší byl španělský obhájce titulu Mariano García v čase 1:45.81.

PRVNÍ TITUL PUTUJE DO KANADY

Úvodní dopolední program nabídl také první finálové klání tohoto šampionátu. O světové medaile si to rozdaly koulařky. Hned v úvodu soutěže všechny šokovala velkým osobním rekordem 20.19 Němka Yemisi Ogunleyová. Ta si v pětadvaceti letech posunula hodnotu svého kariérního maxima o 62 centimetrů, což jí nakonec vyneslo světové stříbro. Je to pro ni vůbec první cenný kov na velké mezinárodní akci. Jedinou přemožitelkou jí byla Kanaďanka Sarah Mittonová, která se nejprve dostala před Němku ve čtvrté sérii pokusem na 20.20 a zisk světového titulu stvrdila na samotný závěr vrhem na 20.22. Na bronzový stupínek vystoupala dvojnásobná světová šampionka pod otevřeným nebem Chase Jacksonová (dříve Ealey) za 19.67.

 

Výsledky

( zdroj www.atletika.cz) 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář