Jdi na obsah Jdi na menu
 


2. 3. 2024

JUŠKA VEZE Z GLASGOW 14. MÍSTO

 

Dálkař Radek Juška obsadil ve světovém finále dálkařů čtrnácté místo. Cesta překážkářů Petra Svobody se Štěpánem Schubertem i Karolíny Maňasové na hladké šedesátce skončila v rozběhu. Svou soutěž rozjeli vícebojaři Ondřej Kopecký s Vilémem Stráským.

Hned první disciplínou sobotního dopoledního programu bylo šestnáctičlenné finále dálkařů s Radkem Juškou. Český rekordman zahájil soutěž přešlapem. Bohužel i při druhém pokusu se na výsledkové tabuli ukázal křížek, a tak měl Radek už jen jednu možnost, jak se potřetí za sebou dostat na velké mezinárodní akci do elitní osmičky. To se svěřenci Josefa Karase bohužel nepodařilo. V třetí sérii sice zaznamenal měřený pokus, ale 768 centimetrů nestačilo na lepší než čtrnácté místo. Vyrovnaný souboj o zlato se odehrál mezi řeckým obhájcem titulu Miltiadem Tentoglem a devatenáctiletým Italem Mattiou Furlanim, který vstupoval do závodu jako leader letošních světových tabulek. Oba hned v první sérii dolétli shodně na 822 centimetrů. Do tohoto duelu však ještě v páté sérii vstoupil Jamajčan Carey McLeod, a to díky sezónnímu maximu 821 centimetrů. Tento výkon mu nakonec stačil na bronz, čímž si vynahradil zklamání z MS v Budapešti, kde na poslední chvíli o umístění na stupních vítězů přišel. Klání o zlato pak vyvrcholilo v závěrečné sérii. Ani jeden z borců sice už ovšem další centimetry nepřidal, a tak o vítězi rozhodoval druhý nejdelší pokus, a ten měl lepší Tentoglou, který tak navázal na dva roky starý triumf z Bělehradu. Furlani však mohl být spokojen i se stříbrem, jelikož je to jeho první cenný kov na velké mezinárodní akci mezi dospělými.

První kariérní start na seniorské reprezentační akci má za sebou čerstvá česká rekordmanka na 60 metrů Karolína Maňasová. Ta do svého rozběhu vystartovala po boku jedné z hlavních favoritek Julien Alfredové  ze Svaté Lucie. Cílem pak proběhla jako čtvrtá, přičemž přímo postupovaly pouze tři nejrychlejší závodnice z každého běhu. Čas 7.27 pak Karolíně k postupu do semifinále nestačil. K tomu bylo třeba běžet o tři setiny rychleji a Maňasová si tak z HMS odveze 28. místo. Nejrychlejší časy zaznamenaly zmiňovaná Julien Alfredová a Polka Ewa Swobodová. Obě zahájily svá vystoupení na šampionátu výkonem 7.02.

Hned dvojí zastoupení jsme měli v rozbězích na 60 metrů překážek. Jako první se představil Petr Svoboda. Devětatřicetiletý matador měl po solidním startu kolize na druhé i třetí překážce a do cíle se bohužel nedostal. U jeho jména tak bude ve výsledkové listině svítit značka DNF. Štěpán Schubert se ve svém rozběhu předklonil do cíle na šestém místě v na něj průměrném čase 7.88 a při své premiéře na velké mezinárodní akci mezi dospělými obsadí konečné 35. místo. Nejrychlejší čas 7.43 předvedl dle očekávání světový rekordman Grant Holloway ze Spojených států amerických.

(videa v původním článku na www.atletika.cz)

Výsledky

 
(zdroj www.atletika.cz)
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář