Jdi na obsah Jdi na menu
 


27. 4. 2024

Los Angeles 1984 a bojkot Her- 5.část

Hry v  LA vs. Družba 

V době konání her se sportovci vyjadřovali v oficiálních médiích o úrovni her pochvalně. Po roce 1989 ale někteří jejich uspořádání odsoudili. Chodec  Jozef Pribilinec o nich např. řekl: „Byl to vrchol svinstva ve sportu. Žádná náplast, obyčejná ignorance a výsměch reprezentantům." 

 
Uwe Hohn, který vyhrál hod oštěpem na Družbě 84 v Moskvě

V médiích byly často srovnávány sportovní výsledky dosažené na Družbě 84 a na olympiádě v  Los Angeles. Přes šedesát výkonů dosažených v různých sportech na Družbě 84 by stačilo na získání medailí na olympiádě. Z celkového počtu 41  atletických disciplín dosáhli ve dvaceti disciplínách vítězové Družby 84 lepší výkon, než vítězové v Los Angeles. Např. vítěz v  hodu oštěpem v Los Angeles Fin Harkönen by výkonem 86,76 m na Družbě v Moskvě nezískal ani bronzovou medaili.
 

Nicméně někteří novináři poznamenali, že srovnání není z různých důvodů přesné. Například  Marlies Göhrová z NDR výkonem 10,95 s ve sprintu na 100 m dosáhla o něco lepší čas než Evelyn Ashfordová z USA na olympiádě (10,97 s). Ale když se obě dvě setkaly v přímém souboji týden po Družbě, Ashfordová byla mnohem rychlejší než Göhrová a vytvořila nový světový rekord. 

Srovnání měla také politický význam. Zatímco organizátoři Družby opakovaně ujišťovali tisk, že jejich akce nebyla „alternativní olympiáda“ (pravděpodobně, aby se zabránilo represivním opatřením ze strany MOV), státní sdělovací prostředky Sovětského svazu často akci k olympiádě přirovnávaly.  Tisková agentura SSSR prohlásila, že Družba 84 byla významnou událostí olympijského roku, zatímco noviny Sovětský sport označily Družbu za hlavní událost olympijského čtyřletí.

( zdroj wikipedie) 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář